• Image
  • Image
  • Image
  • Image

Dragana

Mnogi gosti “najljepšeg zaliva na svijetu” uz dobru hranu, sjajan provod, druženje uz muziku, i sl. okušaće se i ove godine u ribolovu. Ihtiofauna Boke dijeli gostoljubivost predjela i ljudi, i najveći broj riba koje se mogu susresti u Zalivu spada u bezopasne. Ipak, pomenućemo jednu ribu za koju se to ne može reći...

Morski pauk, Dragana, Pauk Bijelac (Trachinus draco), ribica je, koju ćete svakako nastojati da izbjegnete. Svakog ljeta se događa da poneko neupućen, ipak doživi neprijatnost susreta sa njom. Zato - daćemo vam neke najvažnije instrukcije kako da prije svega prepoznate ovu ribu, a zatim i kako da se ponašate ako dođete u kontakt sa njom. Postoje još tri vrste pauka (“žutac”, “mrkulj” i “crnac”), ali je bijelac daleko najviše zastupljen, pa ovdje praktično o njemu i govorimo. 

Pauka karakterišu visoko postavljene oči, donja vilica duža od gornje, i šare (vidi slike!), za koje bih vam preporučio da ih shvatite kao slova nekog egzotičnog pisma, sa značenjem: “NE DIRAJ - OTROVNO!”. Na škržnom poklopcu ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju. Upravo ubodom ovih bodlji, morski pauk ubacuje svoj toksin u tijelo žrtve (čitaj: neopreznog ribara), sa dramatičnim posljedicama... Na mjestu uboda javlja se jak bol, koji može trajati satima, slijedi nesvjestica, povraćanje, lupanje srca, povišena temperatura... Opisani su, mada na sreću jako rijetko, i smrtni slučajevi. 

Pa, što uraditi ako vam se ova beštijica ipak zadesi na udici kao slučajni, neželjeni ulov? Stari, iskusni ribari, uspijevali su da izbjegnu opasne bodlje i da skinu pauka sa udice. Kuvanje ili pečenje uništava toksin pauka, koji je termolabilan, pa pauk može da završi i kao obrok. Neki kažu da je najbolje ubaciti ulovljenom pauku prst u usta i tako ga imobilisati, pa zatim pažljivo ukloniti udicu! Ipak, ja vam savjetujem da uradite što i autor ovog teksta: žrtvujte malo najlona i par udica i oslobodite se g-đice “Dragane” - u Boki ima sasvim dovoljno lijepe, ukusne, a pritom i bezopasne ribe, da biste trošili vrijeme na nju!! 

A, što uraditi ako vas pauk ipak ubode? Pa, sjetimo se - otrov je termolabilan! Treba zaroniti mjesto uboda u tečnost (vodu) topliju od 40°C i potražiti pomoć ljekara! Dobićete jednu injekciju i priču o ljetnoj avanturi sa jednom opasnom Draganom...