• Image

EU kreće na Google

Podnošenje prijave bi bilo "veoma loša vijest" za Gugl, kaže za list profesor međunarodnog zakona na Univerzitetskom koledžu u Londonu, Joanis Lijanos

Evropska unija podnosi tužbu protiv Google-a zbog zloupotrebe dominacije u internet pretragama, a ispitaće i Android mobilni sistem.

Komesarka EU koja nadgleda probleme povjerenja, Margaret Vestager je kazala da je zabrinuta da je kompanija sebi dala nepravednu prednost i usmjeravala korisnike interneta od konkurenata ka svojim proizvodima.

Ona je dodala da će ispitati i da li se u slučaju Androida Google oslanja na dogovore koji narušavaju konkurentnost i tako zloupotrebljava dominantnu poziciju na evropskom mobilnom tržištu.

Da je regulatorno tijelo Evropske unije u konsultaciji sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom odlučilo da podnese tužbu protiv Gugla zbog kršenja antimonopolskih zakona EU, objavio je u utorak "Vol strit žurnal".

Ova tužba bi mogla dovesti do novčane kazne od 6,6 milijardi dolara, prenio je portal Sputnjik.

Vestager je donijela odluku nakon konsultacija sa Junkerom.

Podnošenje prijave bila bi "veoma loša vijest" za Gugl, kazao je ranije profesor međunarodnog zakona na Univerzitetskom koledžu u Londonu, Joanis Lijanos.

"To znači da (regulatorno tijelo EU) ne želi da se izgladi slučaj, oni žele da usvoje odluku, koja bi mogla dovesti do novčanih kazni i sudskih zabrana", rekao je on.


izvor: vijesti.me